Klantenservice
0
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Nutri-Score

  Wat is Nutri-Score?

  Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat in Frankrijk na onafhankelijk en degelijk onderzoek is ontwikkeld. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product.

  Wij hebben alvast de Nutri Score van de maaltijden voor je berekend, zodat je in een oogopslag kunt zien welke Nutri Score onze maaltijden hebben.

  De Nederlandse overheid kiest ook voor Nutri-Score. Het rijtje ingrediënten hieronder bepaalt samen het totaaloordeel van de Nutri-Score.

  • suiker
  • zout
  • vet
  • eiwitten
  • vezels
  • fruit
  • groente
  • noten
  • peulvruchten

  Het aantal caloriën telt ook mee in de uiteindelijke score.

  De voordelen van Nutri-score

  Snel

  Je kunt in één oogopslag zien hoe gezond of ongezond een product is. Je hoeft niet meer de achterkant van verpakkingen vol kleine lettertjes en ingewikkelde termen te bestuderen. Ook maakt het logo duidelijker dat boodschappen op de voorkant van verpakkingen soms misleidend zijn. 

  Makkelijk vergelijken

  Ook kun je producten onderling beter vergelijken. Dit is bijvoorbeeld handig bij het kiezen van een tussendoortje.

  Stimuleert productverbetering

  Het logo kan fabrikanten ook stimuleren om hun producten te verbeteren. Het gezonder maken van producten leidt tot een betere Nutri-Score, wat direct zichtbaar is op de verpakking. 

  Uitleg Nutri-Score en kleuren 

  Nutri-Score-F_1200x800Producten kunnen een A tot en met E scoren. Bij iedere score hoort een kleur. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur. Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur. 


  De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vetzout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in een product. Hieronder zie je hoe het eruit zou zien als dit logo op 2 soorten yoghurtverpakkingen wordt gebruikt. De magere yoghurt scoort een A (groen). De roomyoghurt aardbei een C (oranje).

  Nutri-Score pakken yoghurt

  Berekening van Nutri-score

  Producten krijgen punten op basis van de voedingswaarde en gebruikte ingrediënten. Een product krijgt negatieve punten voor ongezonde voedingstoffen en positieve punten voor gezonde voedingsstoffen. Op basis van deze totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E.  

  Negatieve punten 

  Voedingstoffen waar je beter niet te veel van binnen kunt krijgen zoals suiker, verzadigd vet en zout, krijgen negatieve punten. Ook de energiedichtheid van een voedingsmiddel telt mee. Oftewel: hoeveel calorieën bevat een product per 100 gram. Hoe hoger die waarde, hoe meer negatieve punten.

  Positieve punten

  Een product krijgt positieve punten op basis van de hoeveelheid fruit, groenten, peulvruchten en noten. Hier zitten namelijk veel vitamines en andere gezonde stoffen in. Ook voor de aanwezigheid van vezels en eiwitten krijgt een product positieve punten. 

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »