Klantenservice
0
0
Sluiten

Categorieën

Filters

   Nutri-Score

   Wat is Nutri-Score?

   Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat in Frankrijk na onafhankelijk en degelijk onderzoek is ontwikkeld. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product.

   Wij hebben alvast de Nutri Score van de maaltijden voor je berekend, zodat je in een oogopslag kunt zien welke Nutri Score onze maaltijden hebben.

   De Nederlandse overheid kiest ook voor Nutri-Score. Het rijtje ingrediënten hieronder bepaalt samen het totaaloordeel van de Nutri-Score.

   • suiker
   • zout
   • vet
   • eiwitten
   • vezels
   • fruit
   • groente
   • noten
   • peulvruchten

   Het aantal caloriën telt ook mee in de uiteindelijke score.

   De voordelen van Nutri-score

   Snel

   Je kunt in één oogopslag zien hoe gezond of ongezond een product is. Je hoeft niet meer de achterkant van verpakkingen vol kleine lettertjes en ingewikkelde termen te bestuderen. Ook maakt het logo duidelijker dat boodschappen op de voorkant van verpakkingen soms misleidend zijn. 

   Makkelijk vergelijken

   Ook kun je producten onderling beter vergelijken. Dit is bijvoorbeeld handig bij het kiezen van een tussendoortje.

   Stimuleert productverbetering

   Het logo kan fabrikanten ook stimuleren om hun producten te verbeteren. Het gezonder maken van producten leidt tot een betere Nutri-Score, wat direct zichtbaar is op de verpakking. 

   Uitleg Nutri-Score en kleuren 

   Nutri-Score-F_1200x800Producten kunnen een A tot en met E scoren. Bij iedere score hoort een kleur. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur. Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur. 


   De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vetzout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in een product. Hieronder zie je hoe het eruit zou zien als dit logo op 2 soorten yoghurtverpakkingen wordt gebruikt. De magere yoghurt scoort een A (groen). De roomyoghurt aardbei een C (oranje).

   Nutri-Score pakken yoghurt

   Berekening van Nutri-score

   Producten krijgen punten op basis van de voedingswaarde en gebruikte ingrediënten. Een product krijgt negatieve punten voor ongezonde voedingstoffen en positieve punten voor gezonde voedingsstoffen. Op basis van deze totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E.  

   Negatieve punten 

   Voedingstoffen waar je beter niet te veel van binnen kunt krijgen zoals suiker, verzadigd vet en zout, krijgen negatieve punten. Ook de energiedichtheid van een voedingsmiddel telt mee. Oftewel: hoeveel calorieën bevat een product per 100 gram. Hoe hoger die waarde, hoe meer negatieve punten.

   Positieve punten

   Een product krijgt positieve punten op basis van de hoeveelheid fruit, groenten, peulvruchten en noten. Hier zitten namelijk veel vitamines en andere gezonde stoffen in. Ook voor de aanwezigheid van vezels en eiwitten krijgt een product positieve punten. 

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »